Spettkakan

- ett skånskt hantverk

Vårt Spettkaksrecepet är detsamma som gammelfamor Anna bakade på 1913. Kaksmeten innehåller bara naturliga råvaror: färska ägg, socker, potatismjöl och vetemjöl.

Spettkakorna är helt ekologiska och bakas på KRAV-ägg från grannbyn som vi knäcker förhand.

Glasyren har inte bara en skönhetsförhöjande effekt utan är också en viktig detalj som visar kakans ursprung.

Förr skapade varje härad sin egen färgkombination. Onsjö härad har alltid haft vit glasyr som vid flera tillfällen haft äran att pryda leveranser till hovet.

Vår historia

Redan 1913 började min gammelfarmor Anna baka spettkakor. 1918 startade hon ett traditionellt bageri i Billinge.

I andra änden av byn fanns ännu ett bageri och med tanke på byns storlek så innebar det en överettablering av bagerier. Gammelfarmor och den andre bagaren kom överrens om om att dela upp sortimentet mellan bagerierna, därav Fricks Spettkaksbageri.

Nisse Frick, Annas son och min morfar har bakat Spettkakor sedan barnsben och tog över bageriet i början på 50-talet.

På 80-talet var det min morbrors tur att ta över bageriet och år 2016, var det jag Anna, fjärde generationen som tog över och driver det vidare.

Följ oss på Instagram

Intresserad av att se mer? Missa inte att följa oss på Instagram för uppdateringar!

Hitta hit

Fricks Spettkaksbageri & Trädgårdscafé
Måns Andreas väg 9
241 95 Billinge
Skåne
info@spettkaksbageriet.se

Det går buss till Billinge från bland annat Stehag Station. Hållplats Måns andreas väg. Sedan är det ca 5 minuters promenad till oss.

Design och utveckling av Korta ben